Skip To Main Content

Landing Nav

Breadcrumb

La nutrició, un valor per educar

La nutrició, un valor per educar

Raons per les quals a Agora Sant Cugat International School creiem que la nutrició és un valor en el qual educar

Sabem que els primers anys de vida són essencials per al desenvolupament cognitiu, emocional i social dels nens, però també ho són per establir uns hàbits alimentaris correctes i una bona relació amb el menjar, per això, educar en nutrició és una cosa que en el nostre centre ens prenem molt seriosament.

L’alimentació té un paper essencial en la salut de les persones, per això, cal que els nens adoptin hàbits alimentaris saludables des de la infància, ja que en anar-s’hi acostumant des de ben menuts serà més fàcil que mantinguin una dieta saludable, equilibrada i variada en un futur. Si des de petits s’adopten mals hàbits nutricionals, serà més difícil canviar-los després. Per iniciar-se en aquests hàbits saludables és fonamental que tant la família com el col·legi posin el seu granet de sorra per assentar en els nens aquests costums.

Una dada que ha de convidar a la reflexió i a actuar: segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut, a tot el món, el nombre de lactants i nens petits (de 0 a 5 anys) que pateixen sobrepès o obesitat va augmentar de 32 milions l’any 1.990 a 41 milions el 2016. Si es mantenen les tendències actuals, el nombre de lactants i nens petits amb sobrepès augmentarà a 70 milions per al 2025https://www.who.int/end-childhood-obesity/facts/es/

Riscos d’una mala alimentació

Per tal de poder conscienciar els alumnes sobre la necessitat de portar una alimentació sana, el primer que cal és saber com influeix l’alimentació en el desenvolupament dels nens: «Amb uns hàbits adequats en l’alimentació i l’estil de vida, contribuïm de manera positiva a la construcció i el modelatge del seu cos, així com a la millora de la seva salut, el seu rendiment físic i intel·lectual. Una bona nutrició és la primera línia de defensa contra nombroses malalties infantils que poden deixar empremta en els nens de per vida. Els efectes de la desnutrició en la primera infància (0 a 8 anys) poden ser devastadors i duradors. Poden impedir el desenvolupament conductual i cognitiu, el rendiment escolar i la salut reproductiva, tot debilitant la futura productivitat a la feina», explica el xef d’Agora Sant Cugat International School, Isaac Cortes.

Les famílies han de ser conscients que hi ha malalties cròniques que es pateixen des d’edats molt primerenques i que, en bona part, són conseqüència d’una sobrealimentació o una alimentació inadequada. Una dieta equilibrada i amb patrons saludables d’alimentació ajuda a prevenir-les i a promoure el desenvolupament cognitiu de l’infant: «Un nen amb bona alimentació té menys possibilitats de patir trastorns nutricionals, anèmia, sobrepès, obesitat, càries dentals i problemes d’aprenentatge escolar, la qual cosa contribueix a la prevenció de certes patologies en l’edat adulta, com ara les malalties cardiovasculars, la diabetis i alguns tipus de càncer», tal com assegura el nostre xef.

Els errors nutricionals més freqüents

Per poder fer canvis en l’alimentació de la nostra família, és important saber detectar quins errors cometem amb freqüència i, tal com afirma el nostre xef Isaac Cortes, n’hi ha alguns que es repeteixen molt:

  • Més lactis dels necessaris: molts nens consumeixen més lactis (llet, iogurts, formatges) dels que el seu cos necessita (al voltant de 3 racions diàries). Aquest excés pot generar inapetència, problemes d’absorció de ferro i restrenyiment, a més d’una ingesta excessiva de greix animal i els seus corresponents greixos saturats.
  • Sucs envasats: moltes famílies hi recorren perquè són més ràpids i còmodes, però no aporten la mateixa quantitat de fibra i vitamines que una peça de fruita. A més, aquestes begudes ensucrades no solen satisfer la set sinó convidar a un major consum.
  • Pastisseria industrial i el pa de motlle: inclouen força sucres i, a més, com que són tous solen evitar l’esforç de masticació tan necessari per al desenvolupament de les dents, les genives i els músculs facials.
  • Carn vermella, embotits i salsitxes: actualment, tant els menuts com els adults consumim massa quantitat d’aquests aliments i, per tant, ingerim un excés de greixos saturats. És millor consumir carns blanques, peix i llegums.

Com eduquem en nutrició des de la infància en el nostre centre?

Perquè els nens adoptin i interioritzin uns hàbits alimentaris adequats cal que a la classe es treballi i es parli sobre nutrició. A més, hem fet diferents xerrades amb l’alumnat a fi de transmetre aquesta informació i conscienciar sobre la importància de tenir una bona alimentació, variada i saludable.

En aquest compromís per oferir una alimentació saludable, a Agora Sant Cugat International School el servei de menjador i el menú escolar són pilars bàsics: el centre disposa de tres menjadors amb capacitat per a 404, 302 i 156 alumnes, a més d’un quart menjador a Agora Patufet Infant School amb capacitat per a 72 alumnes. El col·legi disposa de cuina pròpia i s’ofereixen menús alternatius en funció de les edats i de les necessitats que, per prescripció mèdica o causa raonable, requereixi cada alumne. L’elaboració dels menús es porta a terme sota les directrius d’un metge dietista que assessora el col·legi per oferir uns menús equilibrats i saludables. Els menús habituals són: general, hipocalòric, sense lactosa, sense gluten i vegetarià.

A més, recentment s’ha implementat en el menú mensual «el dia de l’alumne» en el qual un curs tria per votació el menú que es menjarà a tot el col·legi: «El fet que ells participin i s’involucrin en la presa de decisions del menú demostra fins a quin grau han assimilat tota la formació anterior», assegura Cortes, qui assenyala que també és rellevant que «durant l’hora del menjador es mantenen converses amb aquells alumnes als quals els costa una mica més de veure la importància de tenir una alimentació saludable. Això ajuda a recollir de primera mà l’evolució i el desenvolupament del projecte nutricional».

Assessorament del xef Juan Llorca

El nostre compromís d’oferir una alimentació saludable i un projecte nutricional de qualitat ens porta a la constant evolució i a la recerca de la diversitat en l’alimentació; per això, hem actualitzat el nostre menú i l’educació nutricional en el servei de menjador.

Busquem l’excel·lència acadèmica, però volem que aquesta vagi acompanyada d’un seguit de competències, de coneixements per a la salut i el benestar físic, mental i emocional i, per això, hem recorregut al reputat xef expert en nutrició i alimentació infantil, Juan Llorca, per a l’assessorament i el disseny dels nostres menús saludables, tot garantint una major presència de fruites i vegetals, apostant pels aliments frescos enfront dels precuinats i ultraprocessats, i optant per una major presència de proteïnes vegetals (especialment llegums) i per l’elecció de proteïnes animals de qualitat. A més, per a l’elaboració dels nostres menús es recorre a tècniques preferents com la cocció enfront dels fregits i es fa una aposta per una educació alimentària per a un futur saludable.

En el seu blog, Juan Llorca assegura que està «convençut que l’educació alimentària pot millorar la relació dels infants amb el menjar» https://juanllorca.com/wp-content/uploads/2020/12/juanllorcadossierpersonal2020-1.pdf i en el nostre col·legi treballem cada dia perquè aquesta relació sigui el més saludable i gratificant possible.

T'ha agradat aquest article?

Ara podeu conèixer el nostre projecte educatiu reservant una visita amb la responsable d'admissions i fent-li totes les preguntes que vulguis.

Reserva la teva visita personalitzada

Subscriu-te a la Newsletter

Últimes Publicacions